Кафедры меңгерушісі: Молдабаева Жанар Калибековна
БАЙЛАНЫСТАР

Телефон: +7 (7222) +7 (7222) 31-48-56
Мекен жайы: Қазақстан Республикасы 071400, Cемей қаласы, Қазақстан футболына 100 жыл (бұрынғы Физкультурная) 4 көшесіндегі, 2 қабат, №213 кабинет.
E-mail: kaf.tmmpp@semgu.kz

“Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы” кафедрасы Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің жетекші кафедраларының бірі болып табылады.

Кафедра өзінің білім беру қызметін 1963 жылдан бастап жүргізеді және қазіргі таңда тағам өнеркәсібі үшін жоғары білікті, бәсекеге қабілетті мамандард даярлайды.

1993 жылдан 2010 жылға дейін кафедрада 05.18.04 – «Ет, сүт, балық және тоңазытылған өнімдердің технологиясы» мамандығы бойынша кандидаттық диссертацияларды қорғау бойынша диссертациялық кеңес жұмыс жасады, 2008 жылдан бастап БД  05.18.04, 05.18.12 мамандықтары үшін 14.50.13 докторлық диссертацияларды қорғау үшін біріккен Диссертациялық кеңес өз жұмысын бастады.

2004 жылдан бастап магистратураның «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» және «Өңдеу өндірісінің технологиясы» және PhD докторантураның «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» білім беру бағдарламалары бойынша дайындық жүргізіледі.

2012 жылдан бастап магистратура және докторантура бойынша «Тағам қауіпсіздігі» және бакалавриат бойынша «Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы» жаңа білім беру бағдарламалары ашылды.

Кафедра өзінің қызмет ету кезеңінде ҚР, жақын және алыс шет елдердің тамақ және жеңіл өнеркәсібінің әртүрлі саласында жұмыс жасайтын 4000-нан астам мамандарды дарялап шығарды.

2016 жылы «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» және «Тағам қауіпсіздігі» білім беру бағдарламалары бойынша докторлық диссертацияларды қорғау үшін диссертациялық кеңес ашылды. Кафедра филиалдары Семей қаласы бойынша «Кондитер-Микс» ЖШС, «Семей тері-былғары комбинаты» ЖШС және «Мусабалина» ЖК жеңіл және тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында жұмыс істейді.

Кафедра жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі білімнің барлық деңгейлері бойынша мамандар даярлайды.

Бакалавриат:

6В07201 – Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы;

6В07202 – Азық – түлік өнімдерінің технологиясы;

6В07203 – Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және құрастырылуы.

Магистратура:

7М07201 – Азық – түлік өнімдерінің технологиясы;

7М07202  – Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы;

7М07203 – Тағам қауіпсіздігі.

PhDдокторантура:

8D07201 – Азық – түлік өнімдерінің технологиясы;

8D07202 – Тағам қауіпсіздігі.

Азық-түлік, қайта өңдеу және жеңіл өнеркәсіптің түрлі салалары үшін заманауи көлемді білімі мен кәсіби машықтары бар жоғары білікті мамандарды даярлау .

  • Кафедраның білім бағдарламасы бойынша ПОҚ ағылшын тілінде баспа қызметі – 1 оқу құралы немесе монография;
  • Нөлдік емес импакт-факторымен және индекс дәйексөзі бар (индекс Хирша) жетекші ресейлік және шетелдік журналдарда ғылыми мақалалар жариялау – 3 мақала;
  •  Кафедраның 2 оқытушысына ҚР және РФ жетекші университеттерінде біліктілікті арттыру;
  • ҚР Білім және ғылым министрлігі өткізетін конкурстарға қатысу – 4 оқытушы;
  • Қаржыландырылған ҒЗЖ қатырсу – 1 жобаны ұсыну;
  • Ағылшын тілі бойынша білім деңгейін жоғарылату (TOEFL, IELTS) – 2 оқытушы.

Оқу үрдісі кредиттік технология бойынша ұйымдастырылған және білім беру бағдарламаларының «Бакалавриат» МББС сәйкес бекітілген жұмыс оқу жоспары және элективті пәндер каталогтары бойынша жүзеге асырылады.  Студенттер бейіндік және аранайы пәндермен бірге студенттің тандауы бойынша ЖОО Ғылыми кеңесімен бекітілген элективті пәндер оқытылады.

Оқу сабақтарының мазмұны бекітілген МББС, ЖОЖ, ЭПК, ЖОО компоненті формасы негізінде әзірленген жұмыс оқу бағдарламаларсымен анықталады.

Кафедраның оқу-әдістемелік жұмысы тамақ және жеңіл өнеркәсіп салаларындағы қызметке теориялық және тәжірибелік дайын мамандар шығаруды қамтамасыз етуге бағытталған.

Кафедрада білім алушылардың сыртқы және ішкі академиялық ұтқырлығы бағдарламасы белсенді жүзеге асырылады. Кафедра келесі ЖОО тығыз байланыста:

  • Ян Амос Коменский атындағы мемлекеттік кәсіби білім Жоғары мектебі (Польша);
  • Онтүстік Орал мемлекеттік университеті (РФ, Челябинск);
  • Чехия университеті (Чехия);
  • Жәнгірхан атындағы Батыс Қазақстан мемлекеттік агротехникалық университеті (ҚР, Орал);
  • Алматы технологиялық университеті (ҚР, Алматы);
  • С.Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университеті (ҚР, Павлодар);
  • С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті (ҚР, Нұр-Сұлтан).

 

«Тамақ және қайта өндеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасында Қазақстан Республикасының тамақ және жеңіл өнеркәсіп өнідірістерімен келісімдер жасалған:

– «Семей ет комбинаты» ЖШС,

– «Шығыс Қазақстан ұн-құрама жем комбинаты» АҚ,

– «Масаева А. Т.» ЖК, «Dariya» шұжық цехі,

– «Восток Молоко» ЖШС,

– «Асау» ЖШС, шұжық цехі,

– «СемНАН» ЖШС,

-КХ «Каликанулы» ШҚ,

– «Кондитер-микс» ЖШС,

– «Семипалатинский кожевенно-меховой комбинат» ЖШС,

– «Багратион» ЖШС,

– «Семол» кафесі және басқада шығыс қазақстан аймағының және республиканың кәсіпорындары.

Практикадан өту базалары әрдайым толықтырылып отырылады. Студенттер және магистранттар барлық практика түрлері бойынша бағдарламалармен қамтамасыз етілген.

ТЖҚӨӨТ кафедрасы ҚР, алыс және жақын шетел жоғары оқу орындарымен тығыз байланыста.  Магистратура және докторантура білім алушыларының практикасын және тағылымдамасын қамтамасыз ету үшін жетекші ҚР, жақын және алыс шетел ғылыми-зерттеу ұйымдарымен ынтымақтастық туралы келісімдер және меморандумдарға қол қойылған.

Қазірге танда келесі университеттермен ынтымақтастық туралы екі жақты келісімдер бар:

  • Оңтүстік Орал мемлекеттік университеті (РФ, Челябинск),
  • Тамақ технологиялары университеті (Болгария, Пловдив),
  • Денизли университеті, Памуккале),
  • Эгей университеті (Туркия, Измир),
  • Мәскеу мемлекеттік қолданбалы биотехнология академиясы (РФ, Мәскеу).
  • НМАУ (РФ, Новосібір),
  • КемТӨТИ (РФ, Кемерово).

Кафедраның ПОҚ бюджеттік бағдарламалар бойынша ҚР БҒМ конкурстарында белсенді қатысады:

– 2015-2017 жыл ғылыми қаржыландырылатын жоба «Жаңа тамақ өнімдерінің және тағамдық қоспалардың инновациялық технологиясын құру арқылы ұнтарту өндірісінің екіншілік шикізаты – бидай дәндерінің ұрығын кешенді өңдеу», жоба жетекшісі –Амирханов К.Ж. Жоба орындаушылары кафедраның оқытушылары, магистранттары, докторанттары, студенттері болды.

– 2018-2020 жыл ғылыми қаржыландырылатын жоба «Жергілікті табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану және биологиялық құндылығы жоғары тамақ өнімдерінің ассортиментін кеңейту мақсатында өсімдік шикізатын кешенді қайта өңдеу», жоба жетекшісі – Касенов А.Л. Жоба орындаушылары кафедраның оқытушылары болды.

 

 «ЖОО үздік оқытушысы» грантының иегерлері:

  • т.ғ.д., профессор Амирханов Кумарбек Жунусбекович (2018 ж.);
  • т.ғ.к., профессор Асенова Бахыткуль Кажкеновна (2015 ж.);
  • т.ғ.к., қауымдастырылған профессор м.а. Смольникова Фарида Харисовна (2016 ж.),
  • т.ғ.к.., қауымдастырылған профессор м.а. Нургазезова Алмагуль Нургазезовна (2017 ж.),
  • т.ғ.к.., қауымдастырылған профессор м.а. Нурымхан Гульнур Несиптаевна (2018 ж.).
  • т.ғ.к.., қауымдастырылған профессор м.а. Молдабаева Жанар Калибековна (2019 ж),
  •  

    т.ғ.к.., қауымдастырылған профессор м.а. Касымов Самат  Кайратович (2019 ж).

мемлекеттік ғылыми стипендия иегерлері:

  • т.ғ.к. профессор Бахыткуль Кажкеновна Асенова;
  • қауымдастырылған профессор м.а. Самат Кайратович Касымов;
  • қауымдастырылған профессор м.а. Гульнур Несиптайқызы Нурымхан,
  • PhD доктор Жайык Хамитович Тохтаров;
  • PhD доктор Айдын Каирбекович Игенбаев.

«Тамақ және қайта өндеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасы тәрбие жұмысында келесідей бағыттарда жұмыс жасайды: Денсаулық, Қарым-қатынас, Адамгершілік, Азамат, Бос уақыт.  Кураторлар студенттерді  жалпы университеттік мәдени-тәрбиелік бағыттағы шараларға дайынды. Олар: конкурс, сайыстар, көріністер, көркем өнерпаздар сайысы, концерттер. «Денсаулық» бағыты бойынша жұмысқа кураторлардың міндеті студенттерге дене шынықтырумен және психологиялық денсаулық мәнін түсіндіру. Бұл тапсырманы орындау кезінде кураторлар денсаулық сақтау қызметкерлерімен және студенттер ата-аналарымен қарым-қатынас жасайды, дене шынықтыру және спортқа оң көзқарасын қалыптастыру үшін сабақтан тыс іс-шаралар ұйымдастырады. «Қарым-қатынас» бағыты бойынша кураторлардың әрекеті ұрпақтар сабақтастығын жалғастыру, білімін, адамдардың әлеуметтік қарым-қатынасы туралы студентке дағдысын беру, «Оқытушы-студент», «Студент-оқытушы» қарым-қатынас мәдениет жүйесін қалыптастыру. «Адамгершілік» студентті адамның бар болуына, өзінің өмірін қоғамда сезінуге студентті бағыттау.

Студенттер топ жетекшілерімен бірге театрға, киноға, қалада орналасқан ескерткіштерге, музейлерге саяхат жасауды жоспарлы турде жүзеге асырады. Топ жетекшілерінің «Азамат» бағдарламасы бойынша студенттерге өз құқықтары мен құқықтық нормаларды білуге, өзін-өзі қоғамда және жеке адаммен қалай ұстау қажеттігіне бағыт бағдар береді. Топ жетекшісінің «Бос уақыт» бағдарламасы бойынша студенттерге өмірдің түрлі жағдайынан сүрінбей өтуге, жауапты, шыншыл болуға үйретеді.

Штаттағы оқытушылар

Аты-жөні (толығымен) Лауазымы, атағы
1 Молдабаева Жанар Калибековна б.ғ.к.,(PhD), қауымдастырылған профессор м.а,  кафедра меңгерушісі
2 Асенова Бахыткуль Кажкеновна т.ғ.к., профессор
3 Смольникова Фарида Харисовна т.ғ.к., қауымдастырылған профессор
4 Нургазезова Алмагуль Нургазезовна т.ғ.к., қауымдастырылған профессор
5 Нурымхан Гульнур Несиптаевна т.ғ.к., қауымдастырылған профессор
6 Асиржанова Жанна Баимбековна т.ғ.к., қауымдастырылған профессор
7 Касымов Самат Кайратович т.ғ.к., қауымдастырылған профессор
8 Окусханова Элеонора Курметовна аға оқытушы, магистр
9 Тулеубекова Гулназ Керейбаевна аға оқытушы, магистр
10 Куркембаева Нурбике Кадыргалиевна аға оқытушы
11 Камбарова Арай Сагинбековна аға оқытушы, магистр
12 Майжанова Айгуль Омарбековна оқытушы, магистр
13 Жакупбекова Шугыла Кадыровна оқытушы, магистр
14 Дисюпова Гульстан Бекмуратовна аға оқытушы
15 Мухмеджанова Ляззат Махабатовна оқытушы
16 Муслимова Назерке Рахифовна аға оқытушы, магистр
17 Кулуштаева Ботакоз Манарбековна аға оқытушы, магистр
18 Аринова Эльвира Жанарбеккызы оқытушы, магистр
19 Утегенова Асия Оразбековна аға оқытушы, магистр

 

Қосымша жұмыс істеушілер

Аты-жөні (толығымен) Лауазымы, атағы
1 Амирханов Кумарбек Жунусбекович т.ғ.д., профессор.
2 Гондаревская Галина Габиденовна аға оқытушы
3 Атамбаева Жибек Манаповна аға оқытушы, магистр
4 Наурзбаева Гульмира Каиргалиевна аға оқытушы, магистр
5 Даутова Асель Алибековна аға оқытушы, магистр
6 Лауенова Сания Акмановна аға оқытушы, магистр
7 Идырышев Берік Арыстанбекұлы оқытушы, магистр

 

Қызметкерлер

ТАӘ (толығымен) Лауазымы, атағы
1 Алимбекова Макыш Слямхановна Зертхана меңгерушісі
2 Сагитова Айнаш Ахметбековна Өндірістік оқу шебері
3 Искакова Толкынай Жанкапановна Оқу шебері, магистр
4 Берікболқызы Ботагөз Аға лаборант, магистр